Dietę ketogeniczną można określić jako plan żywieniowy oparty na niskim spożyciu węglowodanów, zbliżony do takiego jak w popularnej diecie Atkinsa. Istota diety polega na dostarczaniu organizmowi większości kalorii z białka i tłuszczu, zmniejszając jednocześnie ilość pochodzących z węglowodanów. Oznacza to ograniczenie spożycia produktów bogatych w łatwo przyswajalne węglowodany, takich jak słodycze, napoje gazowane, wyroby ciastkarskie, makaron czy chleb pszenny.
Proces działania diety ketogenicznej jest stosunkowo prosty. Gdy codziennie spożywasz mniej niż 50 gramów węglowodanów, twoje ciało zaczyna doświadczać braku szybko dostępnej energii (czyli cukru we krwi), co ma miejsce zwykle po upływie 3 do 4 dni. W takim momencie organizm zaczyna czerpać energię z rozkładu białek i tłuszczów, co prowadzi do spadku masy ciała. Ten proces metaboliczny nazywany jest ketozą.
Ważne jest jednak, aby mieć na uwadze, że dieta ketogeniczna to rozwiązanie krótkoterminowe, skoncentrowane przede wszystkim na redukcji masy ciała. Nie powinna być stosowana jako długotrwała strategia zdrowotna.